Vila Termal

Piscina Termal

 

Les ondulacions suaus del relleu alberguen un paisatge erosionat de breus turons, suredes i rouredes, camps de conreu i pinedes, enclavat entre les carenes de la serralada Litoral i la depressió de la Selva. Dues conques hidrogràfiques abracen aquesta porció de territori, la del Ter, al nord (riera Benaula), i la de la Tordera (rieres Santa Maria i Malavella), a la part sud.

La presència de falles, lligada a una activitat geotèrmica important en el subsòl, ha donat lloc a surgències d’aigües termals i minero-medicinals que arriben a 60ºC de temperatura, fet que ha esdevingut l’element clau i més popular en la història i en el caràcter singular de la vila de Caldes de Malavella. L’existència de travertins, al Puig de les Ànimes i al turó de Sant Grau, va lligada amb el fenomen termal.

També és un fet a destacar l’antiga presència d’activitat volcànica. En són testimoni el cràter del camp dels Ninots, amb els seus dipòsits d’òpal, i les formacions basàltiques del puig de les Moleres i del puig de Sant Maurici.

Piscina d Safarejos d Termes Romanes i Torre de la Casa Rosa

 

És al segle I d.C., amb la romanització, que Caldes esdevé nucli urbà. El fet de tenir aigua calenta va ser molt important perquè això succeís, doncs Caldes es convertí en una important estació termal anomenada “Aquis Voconis” Posteriorment, i amb l’estatut del dret llatí, la vila de Caldes passa a ser municipi: “Aquae Calidae”

 

LES TERMES ROMANES DEL PUIG DE SANT GRAU DE CALDES DE MALAVELLA

Monument històric d’interès nacional. Són les restes més ben conservades del municipi romà d’AQUAE CALIDAE, actual Caldes de Malavella. Encara s’hi poden observar els mecanismes de funcionament de l’aigua gairebé intactes. L’ edifici consta d’una piscina central i una sèrie de cambres al voltant per rebre tractaments guaridors. Hi ha tres espais a la part del darrera, inicialment es pensava que eren banyeres, però es tracta d’estàncies on es prenien olis. Les seves característiques són eminentment salutíferes lligades al culte probablement d’ Apol•lo o d’ alguna altra divinitat guaridora de malalties

Termesromanes

El llibre de La Vila Termal:

Caldes de Malavella, La Vila Termal

Proximitats

  • Begur
  • Perelada
  • Blanes
  • Tossa de mar
  • Palafrugell
  • Lloret de mar
  • Cadaqués
  • Girona