Usos de les aigües termals

L’any 1845, les aigües de Caldes van ser declarades d’ús públic degut a les seves qualitats salutíferes,  i de manera tradicional tant els caldencs, com els veïns de les poblacions properes o més llunyanes s’han acostat a les fonts termals de Caldes per a aprofitar-se’n de les propietats de les aigües:

 Aigua     Piscina

PRESA DE LES AIGÜES

És habitual veure gent omplint generosos recipients per a endur-se els tractaments que ofereix l’aigua de Caldes a les seves llars. Molts són els dietistes i les persones relacionades amb el món de la nutrició que han elaborat textos científics sobre les propietats que té l’aigua de Caldes en la salut de les persones.

Algunes d’aquestes aportacions són per exemple que la ingesta diària d’aigua de Caldes ajuda a reduir el colesterol, neutralitza l’acidesa gàstrica, ajuda a augmentar el peristalsi i a prevenir el restrenyiment, ajuda a hidratar correctament als esportistes en la pràctica de l’esport, ajuda a prevenir diferents patologies renals com per exemple les litiasis i intervé directament a la síntesi de col·lagen i elastina (és a dir, té un paper essencial en els teixits elàstics com són la pell, els cartílags o les artèries).

En conclusió, el fet de beure aigua de Caldes facilita l’elasticitat i la flexibilitat dels teixits. Aquest seria l’origen del procés d’embotellament; la voluntat d’emportar-se el tractament a casa.

 66   Font Dels Bullidors

PROPIETATS NETEJADORES

Al costat de la Font de la Mina, s’hi ubiquen els safarejos termals, on tradicionalment les dones caldenques s’hi han atansat per a rentar-hi la roba aprofitant les qualitats de l’aigua de caldes per a emblanquir els teixits. Amb el factor avantatjós de la surgència de les aigües a una temperatura superior a 50º.

Com a exemple de la capacitat netejadora de l’aigua de Caldes, el torrent que en recull les aigües sobrants, s’anomena “Riera Lleixiu”.

Actualment els safarejos segueixen tenint un ús públic com a servei de poble.

 Safarejos   P1040053
 
USOS A LA CUINA

Recentment batejada com a CUINA TERMAL, és aquella cuina en la que s’usa l’aigua de Caldes com a base. Hi hauria dos vies per a degustar la cuina termal; una primera seria dirigint-se als restaurants de la població i l’altra anant a buscar l’aigua a les fonts, i posteriorment cuinant a casa.

Un exemple de plats elaborats amb aigua de Caldes en els restaurants de la població:

Mongetes de Santa Pau amb guatlles (Balneari Prats)
Garrí de llet cruixent amb fesolets saltats (Cal Nap) 
Calamars a la romana amb juliana de verdures (Hostal Esteba)
Llagostins en tempura de Vichy (Restaurant Delicius)

22    56

A continuació es presenten un seguit de receptes les quals estan elaborades per diferents xefs amb un prestigi tan a nivell nacional com internacional, i que utilitzen com a ingredient diferenciador l’aigua de Caldes de Malavella:

Velouté de crustacis, garotes, fonoll i caviar (Joan Roca, El Celler de Can Roca ‐Girona)
Musclos amb crema de verdures escabetxades, geleé de Malavella i llavors de rosella (Luis Alberto Martínez, Casa Fermín ‐ Oviedo)
Molls amb remolatxa i flor de camamilla (Juan Mari Arzak, Arzak – San Sebastián)
El nostre mojito (Sergi Arola, Gastro ‐ Madrid)
Pastilla de caipirinya d’estragó (Ferran Adrià, El Bulli ‐ Roses)
Farcellets de llagostins, carbassa i carbassó (Carme Ruscalleda, Sant Pau – Sant Pol de Mar)

Caldes a un cop d'ull:

Fulletó Whats On

El llibre de La Vila Termal:

Caldes de Malavella, La Vila Termal