2018, ANY DE TURISME CULTURAL

L’any 2018 ha estat declarat Any Europeu del Patrimoni Cultural. El Parlament Europeu va prendre la decisió de nomenar 2018 any Europeu del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana de Turisme va tenir l’encert de tematitzar el 2018 com a Any del Turisme Cultural.


 

 

CALDES, COMPROMÈS AMB LA CULTURA

Conseqüentment, des de tots els organismes supramunicipals, on Caldes està voluntàriament adherit, com l’Agència Catalana del Turisme, el Club de Cultura del Patronat de Turisme Costa Brava- Pirineu de Girona, l’Associació de Turisme de la Selva i el programa La Selva Cultura, tenim el repte de posicionar la cultura de les destinacions turístiques com a tret diferencial.

05 10 16 balanc visites teatralitzades caldes de malavel 015

 

Caldes destaca per ser una destinació turística culturalment molt activa. La música, l’art i d’altres manifestacions teatralitzades es fusionen amb els nombrosos espais que el patrimoni arquitectònic caldenc ofereix per a l’expressió cultural, en un marc històric mil·lenari, des de l’establiment dels romans amb la fundació de la nostra estació balneària.

Caldes viu intensament la música, les arts plàstiques, el teatre, les tradicions i el patrimoni intangible

 

De llarga tradició musical. Aquesta riquesa ha estat canalitzada per diferents festivals i activitats de disciplines i entorns variats; d’entre aquestes manifestacions la més reputada és el programa dels Glopets d’Estiu que engloba concerts a les Termes Romanes, als jardins d’en Pere Vidal a la Biblioteca i al Parc de la Font de la Vaca.

11802570 838861449502798 1105228292577788850 o

 

Caldes de Malavella és una població atapeïda de vestigis i patrimoni que evoquen l’important passat històric del municipi, i manté una rica tradició d’aplecs i festes que ha perdurat al llarg del pas del temps.

Una mostra n’és l’Aplec de Sant Maurici que enguany celebra la seva 174ª edició coincidint amb el 150è aniversari de l’ermita. Notable també és l’edició 69 de l’Aplec de la Sardana. I de més recent implantació la Fira de l’Aigua, una fira sorprenent amb un brollador d’activitats vinculades a la tradició turística termal de Caldes i a la imatge de benestar que es vincula amb el nostre origen romà, i la Festa de la Malavella, un bon exemple de les noves tendències en matèria de turisme que subratllen l'èxit de les destinacions que aposten per a posar en valor la seva singularitat amb el desenvolupament del turisme d'experiències amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni intangible i llegendari, en el nostre cas, caldenc.

02 10 16 fira de l aigua caldes de malavella 10

El cap de setmana del 22 de setembre s’esperen destacades activitats al voltant de l’ermita de Sant Maurici en motiu del seu 150è aniversari

 

En relació al foment del patrimoni el màxim exponent és la programació estable de visites i rutes turístiques:

L’itinerari autoguiat dels indrets de Caldes recorre part d’aquestes traces històriques; pel Castell de Caldes (s.XII), el monument d’interès nacional de les Termes Romanes (s.I), les nombroses cases d’estiueig de principis del s.XX d’estil eclèctic, modernista o neoclàssic, l’ermita preromànica de Sant Grau (s. IX), l’església parroquial de Sant Esteve (àbsides romàniques s.XI, façana renaixentista s.XVI), les fonts d’aigua termal a 56ºC,... Es tracta una població amb molta història i tot passejant pels carrerons és fàcil encantar-se davant la finor exquisida d’unes sinuoses volutes o d’alguna finestra gòtica. Aquest mateix itinerari de descoberta es duu a terme cada diumenge a les 11h de manera guiada per endinsar-se en el patrimonipaleontològic, romà i llegendari de Caldes amb degustació d’aigua mineromedicinal de les nostres fonts termals.

Indispensable l’assistència aquest any de Turisme Cultural a les Visites Teatralitzades que celebren la seva 17ª edició

 

Tot i això, com a experiència cultural i cognitiva, les brillants visites teatralitzades, que se celebren els dissabtes dels mesos d’agost i setembre, resulten sempre indispensables, però més especialment enguany declarat Any de Turisme Cultural.

05 10 16 balanc visites teatralitzades caldes de malavella 4

Addicionalment a aquesta programació actual de visites, des de l’Àrea de Turisme s’està treballant en la conceptualització, disseny i interpretació de dues noves rutes; una primera que localitzi i senyalitzi els elements clau vinculats al patrimoni modernista caldenc, i una segona de contingut literari que posicioni diferents espais del nucli antic amb personatges i episodis històrics i literaris.

Un projecte turístic-cultural molt interessant és l’itinerari d’autodescoberta del Vescomtat de Cabrera que començarà a caminar aquest 2018 coincidint amb l’Any del Turisme Cultural, que engloba tots els municipis que havien format part del vescomtat i també amb la participació de Caldes, Lloret i Susqueda. Aquest projecte d’interpretació del patrimoni i de la seva posada en valor busca posicionar una proposta turística capaç d’atraure nous públics i crear nous fluxos entre els municipis per a promoure l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos que s’hi vinculen directament o indirectament com seria el cas del Castell de Caldes, el Camí ral i la Creu de la Mà, i l’església de Sant Esteve.

 

El 24 de novembre, 4ª edició del projecte de maridatge literari i gastronòmic  d’El Gust de la Paraula

El 24 de novembre celebrarem la 4ª edició d’ El Gust de la Paraula, un projecte molt singular, d’hibridació 100% turística i cultural, que marida literatura i gastronomia. Un projecte que pretén enfortir la promoció dels restaurants caldencs i la gastronomia local, tot apropant el visitant al patrimoni municipal i potenciant l’activitat cultural amb l’objectiu d’incentivar la lectura als infants i adults. Durant tota la jornada, i una edició més, es gaudiran de menús literaris als restaurants, d’ activitats per a nens, presentacions i signatures de llibres, concursos, música i bona companyia.

IMG 3755

 

 EL NOSTRE PAISATGE URBÀ S’ENLLAÇA AMB EL NOSTRE LLEGAT ROMÀ

 

Una de les grans experiències que es poden viure a Caldes està, com no podria ser d’altra manera, estretament vinculada amb les Termes Romanes i tot el que simbolitzen; el balneari romà d’Aquae Calidae i la seva vessant terapèutica. La relaxació que es produeix en els centres termals, llegat directe del nostre passat romà, contribueix a reduir l’estrès i l’ansietat. A Caldes som referència pel que fa a les termes amb història i per això s’ofereixen moltes propostes des dels mateixos establiments termals que segur que poden fer despertar una gran passió pel termalisme atansant-nos a la recerca del benestar com a diferenciació de la nostra destinació respecte una altra.

firadelaigua17 187

 

El fenomen del jaciment paleontològic del Camp dels Ninots, amb mirada internacional.

Aquest 2018 se celebra el 15è aniversari de les excavacions del Jaciment del Camp dels Ninots, un jaciment que està declarat com a Bé Cultural d'lnterés Nacional, a càrrec de l’equip d’arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Gracies a les troballes, cada any, quan es descobreix el jaciment, el Camp dels Ninots obre grans portades de mitjans de comunicació i desperta l’ interès d’estudiosos i curiosos que omplen cada una de les visites guiades que s’hi duen a terme. Fruit d’aquest interès cada any més evident l’any 2016 es va editar un fulletó amb un itinerari autoguiat que des de la Plaça de l’Església recorre la ruta fins a l’arribada del jaciment on s’hi està duent a terme un important projecte de socialització amb plafons informatius i reproduccions a mida real, donant valor turístic a aquest importantíssim recurs patrimonial.

El passat 18 de maig el jaciment va ser objecte de la visita d’una trentena de vulcanòlegs d’arreu del món participants, tots ells, de la 7ª edició del congrés mundial Maar Conference, enguany amb seu a Olot. També és la portada de les Jornades d’Arqueologia de les comarques de Girona que organitza el Museu d’arqueologia de Girona els dies 1 i 2 de juny.

02 10 16 fira de l aigua caldes de malavella 80

 

Aprofitem per a recordar que les Jornades Europees de Patrimoni que se celebraran els dies 12-13 i 14 d’octubre a Catalunya són la festa del patrimoni en la que diferents municipis catalans organitzaran un seguit d'activitats gratuïtes per a tots els públics: els palaus, els castells, els monestirs, les fàbriques, els jardins històrics i altres espais patrimonials relacionats amb la natura, obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i oferiran activitats per donar a conèixer en profunditat el seu patrimoni comú, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració. Estigueu atents a les activitats que es programaran a Caldes!
Les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya se celebraran els dies 12,13 i 14 d’octubre.

 

Caldes a un cop d'ull:

Fulletó Whats On