Si partim del plànol turístic urbà podem observar-hi:
Està marcada en el plànol turístic amb els índexs de color gris fosc iniciant a la Termes Tomanes amb el número “1”, i es va recorrent les fonts termals i el patrimoni caldenc com l’ermita preromànica de Sant Grau, el castell de Caldes i el centre museogràfic Espai Aquae, les fonts termals (marcades amb una gota de color grana — les altres fonts són marcades amb una gota de color blau), balnearis… i les cases que estan incloses en el catàleg de patrimoni de Caldes, que sobre el plànol estan pintades de color rosa. Algunes estan protegides per ser d’una arquitectura medieval, d’altres per arquitectura modernista o neoclàssica… en diversos estats de conservació, ja que són edificis particulars. La única casa modernista de titolaritat municipal és la Casa Rosa, que acull la llar d’avis, Caldes FM, el jutjat de pau i d’altres despatxos municipals.
Hem dit que la ruta començava al monument declarat Bé d’Interés Nacional, les Termes Romanes , al costat de dues de les fonts termals existents a Caldes. I per a poder degustar millor la seva aigua calenta termal us podeu acostar fins a l’Oficina de Turisme o l’Espai Aquae on s’ofereix com a obsequi un got promocional.
Aquesta ruta finalitza en un altre Bé d’Interés Nacional, el jaciment paleontològic “El Camp dels Ninots” però es pot fer una sortida exclusiva fins al jaciment, que des de la plaça de l’Església fins allà es tarda uns 15 minuts caminant. Aquest jaciment és excepcional a nivell europeu ja que dóna informació de com era Europa i Catalunya fa 3,5 milions d’anys. Cada any (sobre maig- juny) s’hi fa una campanya amb científics de l’IPHES (Institut de paleontologia humana i evolució social) de la Universitat Rovira i Virgili, i s’hi ha trobat esquelets de bòvids, tapirs, rinoceronts, granotes, peixos, fulles, pol·len,… Els esquelets en perfecte connexió antropomòrfica. Si van fins al jaciment allà hi trobaran una sèrie de plafons, creant una subruta, on s’hi explica el perquè de tot plegat i les condicions climatològiques que hi havia llavors: un clima subtropical en el Mediterrani.Tota aquesta informació detallada també la podeu obtenir visitant el centre museogràfic Espai Aquae, que obre de dimecres a diumenge, per un preu de només 3eur. És un museu amb informació detallada i molt ben museïtzada sobre Caldes des de la seva creació geològica i el camp volcànic català, fins a l’actualitat amb els balnearis i la indústria de l’aigua.
Comparteix
Aquesta ruta narra el què va passar a Caldes a les dècades dels anys 30-40, quan llavors era un poble de només 2000 habitants. Explica tots els contingents que varen passar per Caldes gràcies a l’alt nombre de cases d’estiueig de lloguer disponibles i la gran capacitat hotelera que hi havia, amb l’existència de dues fondes i tres balnearis.
Varen venir primer refugiats de la guerra civil espanyola (aragonesos, bascos, madrilenys,…), allotjats en balnearis i escoles que s’usaven com a refugis i clíniques militars. Llavors un contingent de 1.000 mariners italians que va naufragar a les costes de Sardenya, que varen passar primer per Maó i potseriorment varen arribar a Caldes on varen estar confinats en els balnearis i fondes. I finalment narra l’estada a Caldes de protegits de càrrec del Tercer Reich pel règim franquista. Es varen arribar a allotjar a Caldes cap a 100 alts càrrecs alemanys; entre militars i càrrecs administratius.
Com deuria canviar un poble rural com Caldes amb totes aquestes anades i vingudes?
El llibre de Rafel Nadal, guanyador del premi Ramon Llull, basat en una història real també s’explica en aquesta ruta: “El fill de l’italià”. Narra la història de com es varen enamorar una dona de Caldes, casada, d’un mariner italià, i del fill que va néixer d’aquesta història d’amor. Es van conèixer a la Font de la Mina, on hi ha els safarejos municipals que s’omplen de l’aigua termal sobreeix de la font de la mina. Aigua calenta i amb alta densitat de bicarbonats que deixaven la roba ben neta. A sobre la font de la Mina on hi ha el plafó que parla d’aquests fets hi havia els estenedors, on cada família tenia un fil on estendre la roba.Aquesta ruta està marcada en el plànol turístic amb una línia discontinua de color vermell.
L’ arquitectura modernista i noucentista i l’ eclecticisme que avui encara podem observar és el testimoni d’una època d’esplendor i desenvolupament de la vila, en el què la burgesia, una nova classe benestant emfasitzà les propietats curatives de les aigües termals i donà un nou valor a la societat rural.
La ruta comença a la Casa Rosa i va resseguint diversos edificis al llarg d etot el nucli urbà, principalment situats als encontorns de les Termes Romanes, l’Av. Doctor Forest i Roca i la Rambla Recolons.
Per a seguir aquesta ruta poden fer-ho amb la visita virtual que tenim disponibe en el nostre canal de youtube