Una ruta curta, de dificultat mitjana que podem realitzar a peu o amb BTT.
El sender de la Via Augusta segueix el traçat original d’aquesta important via romana que, amb una longitud aproximada de 1.500 quilòmetres, unia les ciutats de Roma i Cadis.
El sender s’inicia a Caldes de Malavella, un poble amb un ric patrimoni arquitectònic, històric i termal. Històricament, la Via Augusta va ser una de les rutes més importants a nivell comercial i de comunicacions entre ciutats, províncies i ports del mediterrani, cercant sempre un traçat que aprofités els corredors naturals i les zones de pas menys dificultoses.
Podem iniciar el recorregut a l’Oficina de Turisme de Caldes de Malavella. Per agafar el camí cal sortir del poble pel carrer Girona, on trobarem la primera senyal que indica, en sentit nord, el camí direcció Riudellots de la Selva. Aquest primer tram entre Caldes de Malavella i Can Solà Gros transcorre per una via pavimentada, però amb poca densitat de trànsit. El sender segueix el recorregut de la Via Augusta entre les viles de Caldes de Malavella i Riudellots de la Selva. Tot i ser un camí que no presenta cap tipus de complicació de seguiment, el tram comprès entre Caldes i la zona dels Camps de l’Onyar encara no està pintat amb les marques de la Via Augusta (grogues i blaves) i només disposa de quatre senyals verticals.
Seguirem sempre la pista principal i no la deixarem mai, tret que les indicacions verticals així ho indiquin. Aproximadament a mig camí (3 km), el camí creua la via del tren per un pont, i al cap de 2 quilòmetres trobarem un creuament en el què la senyalització ens indica la direcció a seguir per arribar a Riudellots de la Selva.
Des d’aquest punt podem desviar-nos a veure la Torre Ponça, una masia fortificada del s. XVI de propietat particular, a uns 1.200 m del camí i seguint la senyalització que marca Sant Mateu de Franciac i Vilobí d’Onyar. Seguint aquesta mateixa indicació, a 2.000 m s’arriba a l’església parroquial de Sant Mateu de Franciac, coneguda des del s. XIII i fortament remodelada al s. XVIII. Tornats al recorregut principal enfilem el tram final cap a Riudellots de la Selva, passant per una zona caracteritzada per la diversitat de masos i camps de cultiu existents. Aquest tram discorre per via pavimentada però amb baixa càrrega de trànsit. Poc abans d’arribar al nucli de Riudellots de la Selva el camí travessa el riu Onyar, que drena part de la plana selvatana.